Acil Servis
Giriş
Beykoz Devlet Hastanesi Acil Servisi, İstanbul ili Beykoz ilçesinde toplum sağlığını koruma vizyonuyla, acil müdahale gerektiren her durumda hızlı, güvenilir ve etkili tıbbi müdahaleyi misyon edinmiştir. Uzman kadrosu ve teknolojik altyapısı ile hasta güvenliğini ve memnuniyetini ön planda tutarak, eşit ve erişilebilir sağlık hizmeti sunmayı amaçlamaktadır.
Acil servisimizde, deneyimli acil tıp uzman hekimimizin yanı sıra, pratisyen hekimler, hemşireler ve diğer yardımcı sağlık personelleri görev yapmaktadır. Pratisyen hekim sayımız uzmanlık eğitimi için ayrılan ve yeni atamalar ile aramıza katılan hekimlerimiz nedeniyle değişkenlik gösterebilmektedir. Bu dinamik kadro, zaman içerisinde değişen ihtiyaçlara ve gelişen tıbbi uygulamalara paralel olarak güncellenmekte, sürekli eğitim ve deneyim paylaşımıyla güçlenmektedir.
Acil servisimizde, etkili ve verimli bir tedavi süreci sağlamak amacıyla kapsamlı bir triaj sistemi uygulanmaktadır. Bu sistem sayesinde, hastalar durumlarının aciliyetine göre yeşil, sarı veya kırmızı alanlara yönlendirilmekte, böylece yaşamı tehdit eden durumlarda anında müdahale yapılırken, diğer hastalarımız için de en uygun bakım süreci başlatılmaktadır.
Özellikle çocuk hastalarımızın sağlığına büyük önem veren ekibimiz, yeşil alana başvuran minikler için ayrı olarak oluşturulmuş pediatri bölümümüzle, onların özel ihtiyaçlarına uygun, sıcak ve anlayışlı bir ortam sağlamaktadır.
Gerektiğinde, ilgili branşlardan alınan konsültasyonlar sayesinde, tedavi sürecimiz çok disiplinli bir yaklaşımla desteklenmekte, gereğinde yoğun bakım veya servis yatışları yapılmakta; ileri tetkik ve tedavi ihtiyacı duyulan durumlarda ise 112 Komuta Kontrol Merkezi aracılığıyla hastalarımızın en uygun sağlık kuruluşuna sevk edilmesi sağlanmaktadır.
Bu kapsamlı yaklaşım, sadece acil müdahalenin ötesinde, her hastamızın bireysel ihtiyaçlarını dikkate alan, hoşgörülü ve kapsayıcı bir sağlık hizmeti sunmayı hedeflemekte; toplumun her kesimine eşit, erişilebilir ve kaliteli sağlık hizmeti sunma sorumluluğumuzu yansıtmaktadır.
Hizmetler ve Uygulama Alanları
Sunulan Hizmetler:
· Hasta kabul ve ilk değerlendirme
· Sağlık durumu kritik, hayati tehlike arz eden durumlarda acil müdahale
· Travma, kardiyovasküler, nörolojik, metabolik acil durumlar
· Basit sağlık sorunlarına müdahale
· Acil durumlar için 7/24 kesintisiz tetkik, laboratuvar ve görüntüleme hizmetleri(Röntgen, BT, MR,)
· Diğer branşlara uzman konsültasyonları
· İleri tetkik ve tedavi amacıyla 112 KKM aracılığıyla sevkler
Uygulama Alanları:
Acil serviste yaşanabilecek kaosu önlemek, etkin ve hızlı hizmet verebilmek amacıyla acil servisimiz 12 farklı alana ayrılmıştır. Aşağıda ilgili alanlar ve alanlarda yapılan işlemler özetlenmiştir;
· Hasta Kabul ve Kayıt: Kayıt işlemleri, kimlik ve sigorta bilgilerinin alınması, gerekli belgelerin hazırlanması gibi adımlar.
· Triaj: Acil servise başvuran hastanı ilk değerlendirilmesi ve ilgili alana yönlendirme
· Kırmızı Alan: Temel/ileri yaşam desteği uygulamaları ve resusitasyon (yeniden canlandırma), ileri hava yolu uygulamaları (entubasyon, mekanik ventilasyon), hayatı tehdit edici durumlara acil müdahaleler, ciddi travmalar vb.
· Sarı Alan Muayene: Hayatı tehdit edici durumlara ivedi müdahaleler; ciddi göğüs ağrısı, ciddi nefes darlığı, trafik kazaları vb.
· Sarı Alan Müşahede: Sarı alanda ilk muayenesi tamamlanan hastaların takip ve tedavisi
· Travma Odası: Basit cerrahi işlemler
· Kan Alma: Tetkik istenen hastalardan kan alınması ve labaratuara gönderme
· Yeşil Alan Muayene Odaları: Basit sağlık sorunları ile başvuran hastalar
· Yeşil Alan Müşahade: Yeşil alanda muayenesi yapılmış hastaların takip ve tedavisi
· Yeşil Alan Enjeksiyon:Yeşil alanda muayenesi yapılmış hastaların tedavisi ve acil durumda yapılması gereken aşılamaların uygulanması
· Yeşil Alan Çocuk Muayene Odaları: Basit sağlık sorunları ile başvuran çocuk hastalar
· Yeşil Alan Çocuk Müşahede: Yeşil alan çocuk bölümünde muayenesi yapılmış hastaların takip ve tedavisi
Hizmet Akışı:
Kısaca “Triaj (Acil Durum Sınıflandırması) → İlk Müdahale → Tetkik/Tedavi → Gerekirse yoğun bakım yatışı/servis yatışı/ileri merkeze sevk/taburculuk” şeklinde süreç özetlenebilir.
Triaj uygulamamız, hastaların aciliyet durumlarına göre kırmızı, sarı ve yeşil alanlara ayrılarak önceliklendirilmesini sağlar. Kırmızı alandaki hastalar için bekleme süresi bulunmazken; alan yoğunluğuna göre sarı alanda bekleme süresi 30 dakikaya yeşil alanda ise, hastaların daha stabil durumları göz önüne alınarak bekleme süresi 2 saate kadar uzayabilmektedir. Bekleme süresini azaltmak için tüm personelimiz özveri ile çalışmaktadır.
Ulaşım
Adres: Saip Molla Cad. Kısayol Sok. No:1 Beykoz / İSTANBUL
Acil servisimiz hastanemizin -1. Katında yer almaktadır. Saip Molla caddesi üzerinden yaya ve araç ulaşımı kolaylıkla sağlanabilir. Acil servis önünde yaklaşık 10 araçlık ücretsiz otoparkımız mevcuttur. Hastanemizin önünde otobüs durakları bulunmaktadır.
Acil servisimiz, bize başvuran her hastanın, bireysel farklılıkları, yaş grubu ve tıbbi ihtiyaçları dikkate alınarak, en güncel bilimsel kılavuzlar ve ulusal standartlar doğrultusunda en uygun, en hızlı ve en etkili tedaviyi alabilmesini sağlamak için çalışmalarını aralıksız sürdürecektir. Bu çerçevede, alanında uzman hekim kadromuz, son teknoloji tıbbi ekipmanlar ve sürekli güncellenen protokoller eşliğinde, acil durumların her aşamasında titizlikle müdahalede bulunmaktadır. Amacımız, her acil durumda, hızlı ve doğru müdahalelerle hastalarımızın yaşam kalitesini artırmak, güvenliğini sağlamak ve tedavi sürecini en verimli şekilde yönetmektir. Sürekli eğitim, multidisipliner işbirliği ve yenilikçi uygulamalarla desteklenen çalışma prensibimiz, kliniğimizin hasta memnuniyeti ve klinik sonuçlarını en üst düzeye çıkarmayı hedeflemektedir. Böylece, her hastamız için hayat kurtarıcı müdahalelerin yanı sıra, ileri tetkik ve tedavi süreçlerine de eksiksiz destek sunarak, topluma örnek teşkil eden güvenilir ve sürdürülebilir bir acil servis hizmeti sunmayı amaçlamaktadır.
Acil Servisten Sorumlu Başhekim Yardımcısı
Uz. Dr. Mustafa Erten
Acil Servis Sorumlu Uzmanı
Uz. Dr. Ömer Faruk Yılmaz